Nyt job

Den 1. oktober tiltræder Anna Døssing Gunnertoft som ny religionspædagogisk konsulent i Aalborg Stift.

25. september 2014. Tekst: Lea Holtze. Foto: Casper Tybjerg

Børn og unge skal forstå, at Gud elsker dem ubetinget, fortæller cand.theol. og cand.pæd. Anna Døssing Gunnertoft, der er ny religionspædagogisk konsulent i Aalborg Stift.

Anna_D_07
Relationen til de unge afgørende i kirkens undervisning, mener Anna Døssing.

“Børn og unge er kirkens fremtid”, siger Anna Døssing Gunnertoft og griner lidt af ordene, der næsten kan lyde som politikersnak.

Men der ligger alligevel både sandhed og alvor bag, tilføjer den 34-årige præst og cand.pæd. Den 1. oktober tiltræder hun som ny religionspædagogisk konsulent i Aalborg Stift.

“Under konfirmandforberedelsen har vi en naturlig kontakt med de unge og har lov til at præge dem. Selvom det kan være svært at formidle kristendom til den aldersgruppe, ser jeg det som en stor gave for folkekirken, at vi kan møde dem og give dem et positivt forhold til kirken, som de kan trække på resten af livet,” siger hun.

Derfor er det vigtigt, hvordan folkekirken forvalter den gave, mener Anna Døssing. Og netop det har hun stor erfaring med.

Anna Døssing er uddannet cand.theol. fra Aarhus Universitet, blev ordineret præst som 24-årig og har de seneste ti år arbejdet med kristendomsformidling i Folkekirkens Skoletjeneste i Randers, hvor hun har udarbejdet undervisningsmaterialer, projekter og events for kommunens folkeskoler. Nu glæder hun sig til at sparre med præsterne i Aalborg Stift om, hvordan børn og unge kan mødes.

En ressource for andre præster

Som religionspædagogisk konsulent skal Anna Døssing være en ressource, som stiftets præster kan trække på i deres arbejde med børn og unge.

Hun forestiller sig for eksempel at føre stiftets nye, yngre præster sammen, så de kan sparre om planlægningen af konfirmandforløb. Hun håber også at kunne indsamle og videreformidle erfaringer fra præster, der brænder særligt for arbejdet med børn og unge, til resten af stiftet. Og hun ser frem til at planlægge konfirmandforløb med præster rundt om i sognene og dermed forkynde kristendommen til de unge. For det var det, der fik Anna Døssing til allerede som 15-årig at beslutte sig for at læse teologi.

Anna Døssing voksede op i et præstehjem i Aalborg med faderen, Bent Døssing Hansen, der var en karismatisk sognepræst, og en kærlig forkynder med markante holdninger i offentligheden. Sammen med Annas mor arrangerede han landsomspændende events med kristent indhold, og Anna Døssing voksede op i et hjem med en kristendom, der byggede på glæde, fællesskab og humor.

I sine tidlige teenageår var hun dog i tvivl, om Gud elskede hende for den, hun var, og ikke kun på grund af hendes forældre. Det blev hun overbevist om som 15-årig, og det tændte en brand i hende, fortæller hun.

“Det gav mig et nyt fundament i tilværelsen, og det vil jeg gerne formidle videre til andre unge. Tilværelsen i den alder er kompliceret. En ting er at få at vide, man er elsket – noget andet er at forstå det. Det har jeg selv kæmpet med, og det er en gave at få vished om,” siger hun.

Både tradition og fornyelse

Spørgsmålet er, hvordan man giver børn og unge den vished. Det arbejde hentede Anna Døssing yderligere inspiration til, da hun fra 2008 til 2010 tog en kandidatgrad i pædagogisk filosofi ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

Først og fremmest er relationen til de unge afgørende, mener Anna Døssing. Dernæst skal man finde balancen mellem at introducere dem for den traditionelle kristendom og at møde dem med et moderne sprog, blandt andet gennem film og musik.

“Det vigtigste er, at budskabet er centralt. De kan få gode oplevelser ved at møde den traditionelle kristendom, og de kan finde mening i kunst og kultur med referencer til kristendom. Det handler meget om, hvordan man møder dem gennem en spændende og sjov konfirmandforberedelse,” siger hun.

Privat bor Anna Døssing med sin mand Jakob Gunnertoft, der er rytmisk pianist og deres tre børn.

I fritiden elsker hun at løbe med sine veninder et par gange om ugen.

.